Izpadajo vam lasje? Nasveti, kako lahko takoj ukrepate

Ali ste opazili prekomerno izpadanje las med česanjem ali tuširanjem, ne veste pa, kakšen naj bi bil vzrok? Na dnevni bazi lahko izgubimo med 50-100 las. Če pa lasje začnejo izpadati v bolj obilni količini, lahko to kaže na problem.

Kaj vpliva na rast oz. padanje las?

Na rast las vpliva nekoliko dejavnikov – hormonalne spremembe, življenjski stil (predvsem stres, neustrezno ravnanje z lasmi), starost, genetika, uživanje določenih zdravil in nenazadnje tudi prehrana – pomanjkanje ali celo odvečna količina določenih hranil.

Že vemo, da so lasje bolj nagnjeni za izpadanje v določenih obdobjih leta – govorimo o tako imenovanem sezonskem izpadanju las, ki je začasno. Najpogosteje se dogaja spomladi in jeseni in ga ne moremo popolnoma preprečiti, saj tudi lasje imajo svoj življenjski cikel.

Trajno izpadanje las na drugi strani lahko pomeni problem, ki ga je treba zdraviti kompleksno in je potreben tudi posvet s specializiranim zdravnikom.

Prva pomoč pri izpadanju las

  • Preverite, katera zdravila uživate in ali imajo stranske učinke
  • Če ste po porodu (večinoma nekaj mesecev po porodu oz. potem, ko zaključite z dojenjem), lahko opazite bolj intenzivno izpadanje las, s katerim se sooča veliko žensk. Bodite brez skrbi, izpadanje je v večini primerov zgolj začasno in kmalu boste opazili nove lase, ki vam bodo ponovno obogatili lasišče. V vsakem primeru pa pazite na prehrano in ravnanje z lasmi.

  • Neustrezno ravnanje z lasmi – problem je lahko tudi v prepogostem barvanju in pranju las, uporabi agresivnih sredstev, ne priporoča se niti prepogosto nošenje oprijetega čopa, ali »ponytaila«, strokovnjaki nasprotujejo tudi takojšnjemu intenzivnemu česanju občutljivih las po pranju in še posebej takoj po barvanju. Po pranju las uporabite raje silikonske krtače, ki dodatno ne obremenjujejo las. Oprijetih pričesk ne nosite niti ponoči. Izogibajte se sušilcem las in likalnikom.

  • V obdobju izpadanja las preverite tudi kozmetiko, ki jo uporabljate – posezite raje po kakovostni naravni kozmetiki, ki vlaži lasišče, olju za lase. Privoščite lasišču posebno skrb in tudi redno, nežno masažo.

  • Izpadanje las je lahko posledica stresnega življenjskega stila. Če imate obremenilni življenjski stil, poskusite še zmeraj posvetiti pozornost rednim in kakovostnim obrokom, zadostni količini počitka in rednemu gibanju na svežem zraku, v katerem uživate in vam je prijetno.

  • Preverite, ali vaša prehrana vsebuje dovolj vitaminov in mineralov.

Katere vitamine in minerale potrebujejo lasje za svojo rast?

1. Vitamin A

Pomemben vitamin za rast celic in tvorjenje sebuma, ki vlaži lasišče. Lasem škoduje ne samo pomanjkanje, ampak tudi preveliki odmerki tega vitamina.

Vitamin A se v prehrani nahaja v: sladkem krompirju, buči, korenju in špinači, mleku, mlečnih izdelkih in jajcih. Veliko količino ga dobite tudi v prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo olje jeter polenovke.

2. B kompleks

Imenujemo ga tudi biotin. B vitamini pomagajo pri tvorjenju rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu, med drugim tudi do lasišča, kar posledično pomaga pri rasti las.

B vitamine v hrani najdemo v pekovskem kvasu, sončničnih semenih, mesu, ribah in morskih sadežih, žitaricah, mandljih, brstičnem ohrovtu in špinači. B vitaminov pogosto primanjkuje veganom in vegetarijancem, za katere pa obstaja pomoč v obliki prehranskih dopolnil.

Več o pomanjkanju vitamina B si lahko preberete tukaj: 
B vitamin: Zakaj ga naše telo potrebuje?

3. Vitamin D

Sončni vitamin, o katerem se v zadnjem času govori res veliko, saj ga sodobnemu človeku zaradi našega življenjskega stila pogosto primanjkuje. Vitamin D je med drugim pomemben tudi za tvorjenje lasnih mešičkov, iz katerih lahko rastejo nove lase.

4. Vitamin E

Vitamin, ki je v lepotni industriji zelo pomemben. Ima antioksidativni učinek in blagodejno deluje na kožo in lasišče.

V prehrani ga lahko najdete v sončničnih semenih in mandljih ali v avokadu (iz katerega lahko pripravite tudi odlično masko za lase)

5. Železo

Mineral, ki pomaga rdečim krvničkam prenašati kisik. Če se soočate z izgubo las (predvsem v primeru, če ste ženska), preverite v laboratoriju raven železa v krvi, lahko je vzrok prav v temu.

Železo telesu lahko dodate v obliki prehrane: suhe slive, rdeče meso, jajca, špinača. Ali pa lahko posežete po prehranskih dopolnilih.

6. Cink

Znan pomočnik za lase in kožo, ki pomaga pri regulaciji delovanja oljnih žlez. Ponovno je treba paziti na količino cinka, saj z njim ni pametno pretiravati.

V prehrani ga zaužijemo z rdečim mesom (govedina), špinačo, lečo ali bučnimi semeni.

KAJ MORATE VEDETI O PREHRANSKIH DOPOLNILIH

Pri hitrem življenjskem stilu, ki ga živimo, pogosto nimamo časa temeljito načrtovati naše obroke in preveriti, ali z njimi prejmemo dovolj vseh hranil. Telo nas posledično alarmira s pojavom različnih spremembutrujenost, poslabšano stanje kože, izpadanje las, slabo razpoloženje in veliko več.

Pametno je takoj po pojavu teh simptomov začeti paziti na prehrano in uvesti v jedilnik zgoraj navedena živila ter preveriti pomanjkanje določenih vitaminov oz. mineralov v krvi v laboratoriju. Prehranska dopolnila so pri temu odlični pomočnik, vendar je treba paziti, da z njihovim vnosom telesu ne date veliko večjo količino vitamina oz. minerala, kot jo potrebuje, saj tudi prekomerne količine lahko povzročajo resne zaplete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0