Zakaj potrebujemo prehranska dopolnila?

Vsi vemo, da je ključ k zdravi prehrani kakovostna in čim manj predelana hrana. Vendar nam današnji ritem življenja pogosto ne omogoča vsakodnevno pripravo uravnoteženih, svežih obrokov in natančno beleženje zadostnega vnosa vitaminov v telo.

Zato so zelo koristni prehranski dodatki v obliki tablet, kapsul ali tekočin. S pomočjo njih lahko na vsakodnevni bazi prejmemo točno toliko vitaminov in mineralov, koliko jih telo potrebuje.

Ali ne zadostuje pestra prehrana?

Vsem nam je znano, da jemanje prehranskih dopolnil ni nadomestilo za uravnoteženo in kakovostno prehrano. Ampak zakaj jih potem sploh potrebujemo in zakaj so naši predniki lahko živeli tudi brez njih?

Prvi pomemben dejavnik je hitrost današnjega življenja. Hitri življenjski slog vpliva tudi na naše prehranjevalne navade. Jemo hitro, pogosto posegamo po toplotno predelani hrani ali celo fast foodu. Veliko ljudi na dnevni bazi ne zaužije zadostne količine svežega sadja in zelenjave, ki so glavni vir ključnih vitaminov in mineralov. In tudi če pazimo na zadosten vnos živil, ne smemo pozabiti niti na njihov izvor in kakovost. Hranilna vrednost je odvisna tudi od pogojev, v katerih je bilo živilo gojeno. Na razliko od naših prednikov redkokdo od nas danes goji lastno zelenjavo doma na vrtu oz. jo nabavlja od soseda.

Dejavnik, na katerega pogosto pozabljamo, vendar nas spremlja vsak dan, je stres. Tudi ta vpliva na naše telo in zahteva njegovo posebno pozornost in energijo, ki je potem ne more posvetiti drugim procesom, ki v njemu potekajo. Če k temu prištejemo še bolj onesnaženo okolje, v katerem živimo, vključno z nekaterimi življenjskimi navadami, dobimo odgovor – naša telesa so zelo obremenjena, vendar je vnos kakovostne prehrane veliko manjši kot prej.

Poleg tega pa zahvaljujoč nenehno napredujoči medicini imamo možnost opaziti problem veliko prej, ustrezno ukrepati in tako preprečiti posledice v obliki bolezni, ki bi mogoče bila usodna za naše prednike.

Vsak posameznik potrebuje nekaj drugega

Čeprav so naša telesa grajena enako, vsak od nas ima posebne potrebe prehranjevanja glede na svoje zdravstveno stanje ali življenjski stil.

Na zadosten vnos posebnih kakovostnih prehranskih dopolnil morajo paziti predvsem nosečnice in doječe matere, pomembno je ne pozabiti niti na dojenčke. Sledijo športniki in ljudje s fizično napornim poklicem, vegetarijanci in vegani, kadilci in tudi ljudje, ki redno jemljejo zdravila. Na zadosten vnos morajo paziti tudi diabetiki in starejši ljudje.

Posvet z zdravnikom in kakovostna prehranska dopolnila

Najbolje je, če se glede redne uporabe kateregakoli prehranskega dopolnila posvetujete z vašim osebnim zdravnikom. Če pa imate občutek, da se je spremenilo vaše počutje, prosite zdravnika za kontrolo krvi in mogoče opazite, da vašemu telesu manjka določen vitamin ali mineral oz. dodatek hrane.

Mogoče vam bo znamko posameznega prehranskega dopolnila svetoval prav vaš zdravnik ali farmacevt, ali pa se odločite na podlagi referenc dobavitelja. V vsakem primeru se splača posvetiti izbiri dodatkov hrane zadostno pozornost, saj je to naložba v vaše zdravje. Vaše telo si to zasluži.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0