Upočasnjuje staranje in skrbi za zdravje srca – Spoznajte Koencim Q10!

Koencim Q10 je naravna snov, ki je vključena v vsako človeško celico. Za življenje je nujno potreben, ker omogoča presnovo hrane v celično energijo. Naše telo lahko omenjeni koencim proizvaja samo, prav tako se pa nahaja v hrani, zlasti v mastni, vendar je zaradi toplotne obdelave količina koencima Q10 v hrani nizka.

Na dan bi morali na primer zaužiti 10 litrov polnomastnega mleka ali kilogram rdečega mesa, če bi želeli nadomestiti s starostjo pogojeni primanjkljaj koencima Q10. Prav zaradi slednjega se nekaterim skupinam priporoča uživanje koencima v obliki prehranskega dopolnila.

Vzroki za jemanje koencima Q10

Dokazano je, da koencim Q10 pomaga pri upočasnitvi številnih procesov v telesu. Zmanjšuje na primer nevarnost srčnega infarkta, ker mišicam pomaga dihati; preprečuje srčno aritmijo; zmanjšuje poškodbo miokarda pri operativnem nameščanju bypassa, zmanjšuje pogostost angin, varuje pred virusnimi vnetji srca, znižuje krvni tlak, preprečuje škodljive učinke zdravil, krepi obrambni mehanizem.

Koencim Q10 je še posebej učinkovit v kombinaciji s karnitinom L.

Komu se svetuje dodajanje koencima Q10?

Koencim Q10 v obliki prehranskega dopolnila se svetuje uživati naslednjim skupinam ljudi:

  • vsi moški ter ženske po 25. letu starosti,
  • vsi, ki želijo kar se da učinkovito poskrbeti za videz ter vitalnost,
  • vsi, ki čutijo pomanjkanje energije,
  • vsi, ki jemljejo zdravila za zniževanje holesterola,
  • športniki,
  • ljudje z večjimi fizičnimi obremenitvami,
  • kadilci, itn.

Na kakšen način se koencim Q10 uživa

Priporoča se, da se koencim Q10 uživa ob rednem dnevnem obroku, na primer zjutraj ob zajtrku. Tedaj ga namreč človeški organizem lahko najbolje izkoristi. Kapsula se praviloma zaužije skupaj s tekočino. Če je prehransko dopolnilo v tekoči obliki, ga lahko zaužijete čistega, še posebej, če je prijetnega okusa. Sicer pa se lahko zameša v kakšen priljubljen napitek.

Obstaja tudi koencim Q10 v obliki ustnega pršila z odličnim okusom katerega od sadežev. Za kar se da dobre rezultate se priporoča vsakodnevno jemanje – od dva do tri mesece. Zgornje časovne omejitve za uživanje Q10 ni.

Živila bogata s koencimom Q10

Koencima Q10 je izjemno veliko v mišicah organov: ledvicah, srcu, jetrih. Med živili ga največ lahko najdemo v mastnih ribah, soji, polnozrnatih žitaricah, mesu, zelenjavi, oreščkih. Kljub temu so količine koencima precej nizke.
Vsak dan bi morali zaužiti vsaj pol kilograma sardel ali popiti 15 litrov svežega polnomastnega mleka, če bi torej s hrano želeli dnevno zaužiti 30 mg koencima Q10. Omenjeno pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja.

Koencim Q10 in L-karnitin lahko najdete tudi v naši ponudbi na desni strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0