5 razlogov, zakaj začeti uporabljati naravno kozmetiko

Kozmetika zajema vse od šamponov, mil, krem, deodorantov, zobnih past in drugih izdelkov, ki se uporabljajo za nego in higieno telesa. Vse pomembnejše postajajo sestavine, ki so uporabljene v kozmetičnih izdelkih, saj se veča ozaveščenost o njihovem vplivu na zdravje telesa.

Kaj je naravna kozmetika?

Naravna kozmetika v primerjavi s klasičnimi kozmetičnimi izdelki izstopa predvsem po izbranih, kakovostnih sestavinah, ki blagodejno vplivajo na telo. Za naravno kozmetiko ni zakonsko opredeljenih kriterijev. Običajno se tako označi izdelke, ki so narejeni iz naravnih sestavin in pridobljeni s fizikalnimi, mikrobiološkimi in encimskimi metodami. V naravni kozmetiki so vse sestavine naravnega izvora ter so minimalno procesirane, da se ohrani njihova učinkovitost. Takšna kozmetika ne vsebuje škodljivih kemičnih spojin, ki bi skozi kožo prišle v krvni obtok in telo.

Kakšne so prednosti naravne kozmetike?

1. Naravna učinkovitost brez sintetike

Kljub drugačnim, manj tipičnim sestavinam, ki smo jih navajeni v klasični kozmetiki, ki jo najdemo v trgovinah, je naravna kozmetika učinkovita. Čeprav ne vsebuje nobenih sintetičnih sestavin, njihove naravne alternative so enako učinkovite.

V naravni kozmetiki se uporabljajo različna zelenjavna in rastlinska olja, kot je palmovo, kokosovo, olivno, sojino, sivkino olje. Uporabljena olja so hladno stiskana, da se ohranijo njihove arome, encimi in antioksidanti. Voski, ki so dodani, izvirajo iz zelenjave ali živali, kot so riževi otrobi, lanolin, čebelji vosek itd. Za topila so uporabljeni razni rastlinski hidrolanti in prečiščena voda.

Za stabilnost izdelkov in zaščito pred bakterijami in plesnimi se v kozmetiko dodajajo konzervansi. Konzervansi, kot je salicilna kislina, benzojska kislina, benzil alkohol, sorbinska kislina in njene soli, so pridobljeni v laboratorijih. Vendar so enaki sestavinam, ki se nahajajo v rastlinah. Dodani so tudi različni rastlinski ekstrakti, ki skupaj z vitamini, minerali in različnimi aktivnimi spojinami bogatijo kozmetične izdelke.

2. Brez nevarnih silikonov in parabenov

Za naravno kozmetiko je značilno, da ne vsebuje silikonov in parabenov.

Silikoni so izdelani iz silicija, kot sintetične sestavine veljajo za slabše biološko razgradljive in posledično okolju škodljive. Lahko se jih povezuje s težavami s plodnostjo, z rakavimi obolenji ter omejujočim delovanjem na dihanje kože. Vendar so mnenja o njih deljena. Po uporabi kozmetike s silikoni se poveča tveganje za nastanek mozoljev in izsušitev las.

Parabeni, ki se uporabljajo kot konzervansi v kozmetiki, so pogosto povezani s vplivom na hormonalno ravnovesje ter s povečanim tveganjem za raka dojk. Ostale sintetične sestavine, kot npr. parafini se povezuje s kožnimi boleznimi, aknami, razdraženostjo kože in predčasnim staranjem. Sulfati v izdelkih vplivajo na zmanjšanje naravnih olj in beljakovin v koži ter laseh. Lahko povzročijo prhljaj, alergijske reakcije ter izsušitev lasišča. Lahko so uporabljena tudi mineralna olja, kot je sintetični glicerin in petrolejsko olje, katere se povezuje z mašenjem por in poslabšano absorpcijo v maščobah topnih vitaminov A in E.

3. Primerne za vse tipe kože

Naravne učinkovine v sestavinami omogočajo prilagodljivost izdelkov naravne kozmetike vsem tipom kože, naj gre za mastno ali suho kožo. Hkrati pa večina uporabljeni sestavin uravnoteženo deluje na kožo, saj je ne draži, ne vpliva na njeno občutljivost ter ne povzroča mašenja por na dolgi rok.

4. Anti-age efekt in naraven, prijeten vonj

Sintetični dodatki, razna umetna barvila ter konzervansi lahko pospešujejo staranje kože, za razliko od naravnih dodatkov, ki predvsem nahranijo kožo in pomagajo ohranjati njeno uravnoteženost. Prav tako naravna kozmetika ne vsebuje močnih umetnih dišav, ki bi dražile kožo ali nosove.

5. Razgradljivost in dobrobit za okolje

Sestavine naravne kozmetike so razgradljive, saj so pridobljene na naravni osnovi. Zato se z uporabo naravnih kozmetičnih produktov prispeva tudi k varovanju in manjšemu obremenjevanju okolja.

Pri izbiri produktov naravne kozmetike je potrebno razločevati med različnimi oznakami, kot je ‘ekološko’ in ‘vegansko’. V primerjavi z naravno kozmetiko je za oznako ‘ekološko’ in ‘vegansko’ potrebno pridobiti certifikat, ki se ga dodeli glede na kontrole in predpise s strani kontrolne organizacije. V grobem to pomeni, da ekološka kozmetika vsebuje sestavine, ki so bile pridelane na ekološki način (brez uporabe pesticidov in umetnih gnojil). Za certificirani veganske izdelke pa velja, da ne vsebujejo živalskih sestavin ter da sam veganski izdelek ni bil testiran na živalih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0