Manj maščob, močnejše mišice, čista koža – Spoznajte L-karnitin

Kaj vas lahko naredi vitkejše, močnejše in lepše? Ne, ne govorimo o uporabi Photoshopa niti Instagram filtra ?. Ta čudež se imenuje L-karnitin.

Obstaja kar nekaj utemeljenih razlogov, zakaj bi morali pričenjati z jemanjem L-karnitina. A preden razjasnimo vzroke za jemanje, najprej pojasnimo, kako se omenjeno sredstvo razlikuje v primerjavi z drugimi, ki jih pogosto uporabljamo pred treningi.

V prvi vrsti: L-karnitin ni stimulans, temveč nujna snov v našem telesu. Sicer ga telo lahko samo proizvaja, vendar se zlasti zaradi neuravnoteženega prehranjevanja, povečanih naporov in starostnih sprememb proizvodnja upočasni. Njegova poglavitna naloga je, da večji del maščob, ki jih zaužijemo s hrano, prenese v del celice, ki je zadolžena za kurjenje maščob za energijo.

Dokazano pospešeno kuri maščobe

Če v našem telesu ne bi bilo L-karnitina, večino maščob, ji jih zaužijemo, ne bi zmogli uporabiti za energijo. Več kot je prisotnega karnitina, toliko večja je poraba maščob in manjše je njihovo skladiščenje. S tem smo dokazali njegov vpliv na hujšanje.

Seveda je pri hujšanju zaželeno, da si povečamo mišično maso. In tudi za to odlično poskrbi L-karnitin. Ko smo torej telesno aktivni, naše telo porablja več energije. Omenjena snov poveča izrabo maščob za energijo. Telo pri miru pušča lastne beljakovine pa tudi glikogenske rezerve. To v praksi pomeni, da v času vadbe ne izgubljamo lastnih beljakovin oziroma mišic, temveč maščobne zaloge.

Snov, ki poskrbi za bistveno hitrejšo regeneracijo mišic

Hujšamo torej s pomočjo primerne prehrane in z različnimi oblikami vadbe. Ob tem pa L-karnitin lahko odlično pripomore k bistveno hitrejši regeneraciji mišic – preko različnih mehanizmov delovanja. Eden od mehanizmov se navezuje na karnitinovo vlogo pri kurjenju maščob. Telo s pomočjo karnitina za energijo najprej kuri maščobe. Tako se ohranja rezerva glikogena ter lastnih beljakovin. Posledica: veliko manj mikropoškodb med vadbo, veliko hitrejša regeneracija.

Pomembnejši mehanizem je tudi tisti, ki preprečuje delovanje prostih radikalov, o katerih je znano, da poškodujejo mišična vlakna. L-karnitin ima torej v mišicah vlogo antioksidanta.

Snov za lepši videz kože

L-karnitin torej nadvse ugodno ne vpliva samo na hujšanje, regeneracijo mišic, temveč tudi na izjemno lep videz naše kože. Pobira namreč maščobe, da bi jih odpeljal v kurjenje. Obenem zmanjša tudi njihovo odvečno izločanje iz žlez lojnic v koži. Posledično je koža videti precej manj zamaščena. Zmanjša se še pojavnost ogrcev in mozoljčkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0