Čarobni probiotiki Saccharomyces boulardii: Kaj o njih morate vedeti?

Probiotike Boulardii večina od nas pozna iz potovanj v eksotične kraje, kjer naša prebava trpi zaradi kontakta z novimi bakterijami v vodi ali hrani. Tako imenovano »potovalno drisko« pozna skoraj vsak turist. Zdaj že vemo, da podobne nevšečnosti na dopustu lahko preprečimo s pravočasnim jemanjem posebnih probiotikov imenovanih Boulardii.

Kaj so Saccharomyces boulardii?

Boulardii so probiotična kvasovka, imenovana Saccharomyces boulardii. Uvrščamo jo med koristne mikroorganizme, ki lahko izboljšajo zdravje prebave in krepijo imunski sistem. Živi mikroorganizmi so podobni “dobrim” bakterijam, ki naravno prebivajo v našem prebavnem traktu.

Boulardii so na voljo v različnih oblikah, kot so kapsule, tablete, praški in vrečke. Na splošno se jemljejo enkrat ali dvakrat dnevno, odvisno od odmerka in indikacije.

Zakaj so probiotiki Boulardii posebej dobri?

 • So odporni na želodčno kislino in žolč: To pomeni, da lahko preživijo potovanje skozi prebavni trakt in dosežejo črevesje, kjer lahko blagodejno delujejo na prebavo.
 • Proti driski: Dokazano je, da Boulardii preprečujejo in zdravijo drisko, ki jo povzročijo različni dejavniki, kot npr. nove bakterije v vodi ali hrani med potovanjem, antibiotiki, rotavirusi in Clostridium difficile
 • Proizvajajo antimikrobne snovi: Te snovi lahko pomagajo pri zatiranju rasti škodljivih bakterij in glivic v prebavnem traktu.
 • Izboljšujejo prebavo: Probiotiki Boulardii lahko pomagajo pri razgradnji hrane, absorpciji hranil in lajšanju prebavnih težav, kot so zaprtje, driska in napihnjenost.
 • Krepitev imunskega sistema: Črevesna mikroflora igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Probiotiki Boulardii lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zmanjševanju tveganja za okužbe.

Za koga so priporočljivi probiotiki Boulardii?

Probiotiki Boulardii so priporočljivi za odrasle in otroke, še posebej pa za ljudi z naslednjimi težavami:

 • Prebavne težave: zaprtje, driska, napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja (IBS)
 • Okužbe: bakterijska driska, glivične okužbe
 • Oslabljen imunski sistem
 • Jemanje antibiotikov: Antibiotiki lahko uničijo tako škodljive kot koristne bakterije v prebavnem traktu. Probiotiki Boulardii lahko pomagajo pri obnavljanju črevesne mikroflore po jemanju antibiotikov. Uživajte pa jih vedno z razmikom vsaj 2-3 ur od doze antibiotika.

Kako dolgo se lahko neprekinjeno uživa Boulardii?

Boulardii se lahko na splošno uživa neprekinjeno do 3 mesece. Vendar pa je priporočljivo, da se o dolgotrajnem jemanju posvetujete z zdravnikom, saj je odvisno od vaših individualnih potreb in zdravstvenega stanja.

Študije pa so dokazale, da za večino zdravih uporabnikov je neprekinjeno oralno uživanje Boulardii probiotikov varno do 15 mesecev, priporoča pa se narediti 1-mesečno pavzo po vsakih 3 mesecih in se glede daljšega neprekinjenega uživanja posvetovati z zdravnikom.

Uživanje je odvisno od nekoliko dejavnikov:

 • Vaše splošno zdravje: Če imate oslabljen imunski sistem, se boste morda morali posvetovati z zdravnikom, preden začnete jemati Boulardii dlje časa. Pri ljudjeh z močno oslabljenim imunskim sistemom ali resnimi boleznimi (npr. HIV/AIDS, rak, diabetes) se lahko pri uživanju Boulardii pojavi glivna okužba.
 • Zdravila, ki jih jemljete: Nekatera zdravila lahko vplivajo na delovanje Boulardiija. V kolikor uživate zdravila, se posvetujte glede varne dolgotrajne uporabe Boulardii z vašim zdravnikom.
 • Razlog za jemanje Boulardiija: Če jemljete Boulardii za preprečevanje driske, boste lahko prenehati z jemanjem, ko se tveganje za drisko zmanjša.

  Nasveti za dolgotrajno jemanje Boulardiija:

 • Začnite z nizkim odmerkom in ga postopoma povečujte po potrebi.
 • Jemljite Boulardii med obroki.
 • Pijte veliko vode, da preprečite dehidracijo.
 • Opazujte vaše počutje in zdravstveno stanje med jemanjem Boulardii – v kolikor boste opazili napenjanje ali druge prebavne težave, prenehajte z jemanjem ali se posvetujte s strokovnjakom.
 • Jejte zdravo prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žitaricami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Vaša košarica je prazna
Začnimo nakupovati!
Začnite nakupovati
0