Dekstroza (znana tudi kot glukoza ali grozdni sladkor) je preprost sladkor (monosaharid), ki je primarni vir energije za telo. Dekstroza je približno 25 % manj sladka od čistega ali rafiniranega trsnega sladkorja in ni povezana niti s fruktozo niti z laktozo.
Ima fino teksturo, zlahka se meša in je zmerno sladka – zaradi teh lastnosti je izjemno vsestranska. Poleg tega telo dekstrozo kot monosaharid zlahka absorbira in uporabi; ima visok glikemični indeks (GI), kar pomeni, da zelo hitro vstopi v krvni obtok in ga večina posameznikov z normalnimi odzivi na krvni sladkor dobro prenaša.
Dekstroza spodbuja telo, da v celice vnaša ne samo glukozo, ampak tudi aminokisline in druga hranila. Energijo naredi takoj na voljo delujočim mišicam in pomaga ohranjati zaloge glikogena. Poleg tega dekstroza pomaga tudi pri nastajanju pomembnih hranil, kot so kot kreatin in aminokisline z razvejano verigo.
Lahko pomaga spodbujati intenzivno aktivnost, ohranja vzdržljivost pri vadbi in podpira okrevanje po vadbi.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.