Sladki koren je priljubljeno zelišče, ki se uporablja po vsem svetu. V kitajskem zeliščarstvu se uporablja in proučuje že tisočletja. Sladki koren ali likviricija (Glycyrrhiza glabra L.) je 1-2 m visoka trajnica z raztegnjenim koreninskim sistemom, ki ga sestavljajo dolga, močna korenika, iz katere kasneje zrastejo stranske korenine in številne zelo dolge pritlike. Korenine so sladkega okusa in jih nabiramo jeseni.
Korenino sladkega korena sestavljajo številne posušene olupljene ali neolupljene korenine in podzemni stranski poganjki, grobo zdrobljeni ali v daljših kosih.
S poskusi, ki so jih opravili v zadnjih letih, so nesporno potrdili antioksidativni in protivnetni učinek sladkega korena. Pomaga pri pogostejšem odvajanju in koristi pri boleznih ledvic in mehurja ter deluje na nadledvično žlezo. Pri kroničnem zaprtju se najbolj obnese v kombinaciji s korenino regrata in kislice.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.